Składniki na buraczanego naleśnika:
- burak 70 g (1/2 szt. surowego w skórce)
- mąka kasztanowa 20 g (2 łyżki)
- jajko 50 g (1 szt. małe)
- mleko krowie 2% 100 g (1/2 szklanki)
- olej słonecznikowy 2 g (1/2 łyżeczki)
Nadzienie:
- jogurt naturalny 50 g
- płatki owsiane 20 g (2 łyżki)
Jak przyrządzić naleśnika z buraków?
Buraka gotujemy na parze, następnie miksujemy na mus. Dodajemy wszystkie składniki: mus z buraka, jajko, mąkę, olej słonecznikowy, mleko i mieszamy w urządzeniu kuchenny lub ręcznie.
Następnie smażymy na patelni beztłuszczowej. Po wyjęciu na talerz smarujemy nadzieniem: jogurtem i posypujemy płatkami owsianymi. Zawijamy naleśnika, dajemy do rączki lub podajemy na talerzu ze sztucami w zależności od preferencji dziecka.