Buraczany naleśnik – palce lizać!

Naleśnik z warzyw? A czemu nie! Naleśnik wcale nie musi być na słodko.

Składniki na buraczanego naleśnika:

  • burak 70 g (1/2 szt. surowego w skórce)
  • mąka kasztanowa 20 g (2 łyżki)
  • jajko 50 g (1 szt. małe)
  • mleko krowie 2% 100 g (1/2 szklanki)
  • olej słonecznikowy 2 g (1/2 łyżeczki)

Nadzienie:

  • jogurt naturalny 50 g
  • płatki owsiane 20 g (2 łyżki)

Jak przyrządzić naleśnika z buraków?

Buraka gotujemy na parze, następnie miksujemy na mus. Dodajemy wszystkie składniki: mus z buraka, jajko, mąkę, olej słonecznikowy, mleko i mieszamy w urządzeniu kuchenny lub ręcznie.

Następnie smażymy na patelni beztłuszczowej. Po wyjęciu na talerz smarujemy nadzieniem: jogurtem i posypujemy płatkami owsianymi. Zawijamy naleśnika, dajemy do rączki lub podajemy na talerzu ze sztucami w zależności od preferencji dziecka.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.