Łatwe, szybkie, zdrowe. Płatki jaglane jako źródło witamin z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy maluszków. Zawartość cynku wspomoże odporność w okresie jesienno- zimowym. Płatki jaglane są bezglutenowe, czyli rekomendowane dla dzieci mających nadwrażliwość, alergię lub nietolerancje pokarmową na gluten. Maliny w tej propozycji to zastrzyk witaminy C oraz źródło antyoksydantów, które oczyszczają organizm najmłodszych z otaczających ich toksyn (m.in smog). Bezcenne źródło błonnika wspomagające perystaltykę jelit dziecka.
Składniki na domową jaglankę z malinami:
- mleko roślinne wzbogacone w wapń, bez dodatku cukru np. owsiane 200 g (szklanka)
- płatki jaglane 20 g (2 łyżki)
- mrożone maliny 60 g (1/2 szklanki)
Opis jak przygotować jaglankę dla dziecka:
Gotujemy mleko roślinne, następnie wsypujemy płatki jaglane. Mieszamy, aż płatki zmiękną. Następnie na dnie miseczki układamy mrożone maliny i zalewamy gorącą jaglanką.