Bardzo lubię takie rozwiązania na śniadania dla dziecka, ponieważ mogę je zrobić na kilka dni. Domowe smarowidła nie zajmują dużo czasu- wystarczy dodać składniki, wymieszać ręcznie lub w specjalnym kuchennym urządzeniu i gotowe. Zdrowe, smaczne, proste. Twaróg to źródło bardzo dobrze przyswajanego i pełnowartościowego białka, czyli kazeina. Stanowi bardzo ważny budulec tkanek i kości. W okresie wzrostu dla maluszków i starszych dzieci jak najbardziej wskazane. Warto połączyć go z produktami zbożowymi w tym przypadku pieczywem, ale również można posypać kromkę pieczywa nasmarowaną twarogiem płatkami owsianymi lub orkiszem ekspandowanym, aby skład aminokwasów został uzupełniony a białko roślinne w pełni wykorzystane. Jabłko jako źródło błonnika i zastrzyk witaminy C- korzystnie wpłynie na odporność dziecka. Pamiętajcie, aby zblendować jabłko w skórce, ponieważ pod nią jest najwięcej wartości odżywczych.
Składniki na domowe smarowidło: twaróg z jabłkiem i miętą:
- ser twaróg półtłusty 30 g (2 łyżki czubate)
- jabłko 100 g (1/2 szt. średniego jabłka)
- liście mięty (5 szt.)
- pieczywo mieszane 40 g (2 kromki)
Jak przygotować domowe smarowidło:
Składniki: twaróg, jabłko, miętę miksujemy w urządzeniu kuchennym do konsystencji gładkiej. Następnie smarujemy na kromki, podajemy na talerzu dla dziecka.
Polecam jako dodtaki: plastry kiwi, jabłka, plaster jaja, posypka z płatków owsianych, żytnich, orkiszu. Pobudźcie swoją wyobraźnie i smaki.