Domowe smarowidło: twaróg i jabłko. Powiew lata i świeżości

Kto by pomyślał, aby połączyć ser biały z jabłkiem? Ta kompozycja - nie tylko smakuje najmłodszym. Z naszej lodówki mój mąż wyjada cały słoiczek.

Bardzo lubię takie rozwiązania na śniadania dla dziecka, ponieważ mogę je zrobić na kilka dni. Domowe smarowidła nie zajmują dużo czasu- wystarczy dodać składniki, wymieszać  ręcznie lub w specjalnym kuchennym urządzeniu i gotowe. Zdrowe, smaczne, proste. Twaróg to źródło bardzo dobrze przyswajanego i pełnowartościowego białka, czyli kazeina. Stanowi bardzo ważny budulec tkanek i kości. W okresie wzrostu dla maluszków i starszych dzieci jak najbardziej wskazane. Warto połączyć go z produktami zbożowymi w tym przypadku pieczywem, ale również można posypać kromkę pieczywa nasmarowaną twarogiem płatkami owsianymi lub orkiszem ekspandowanym, aby skład aminokwasów został uzupełniony  a białko roślinne w pełni wykorzystane. Jabłko jako źródło błonnika i zastrzyk witaminy C- korzystnie wpłynie na odporność dziecka. Pamiętajcie, aby zblendować jabłko w skórce, ponieważ pod nią jest najwięcej wartości odżywczych. 

Składniki na domowe smarowidło: twaróg z jabłkiem i miętą:

  •  ser twaróg półtłusty 30 g (2 łyżki czubate)
  • jabłko 100 g (1/2 szt. średniego jabłka)
  • liście mięty (5 szt.)
  • pieczywo mieszane 40 g (2 kromki)

Jak przygotować domowe smarowidło:

Składniki: twaróg, jabłko, miętę miksujemy w urządzeniu kuchennym do konsystencji gładkiej. Następnie smarujemy na kromki, podajemy na talerzu dla dziecka.

Polecam jako dodtaki: plastry kiwi, jabłka, plaster jaja, posypka z płatków owsianych, żytnich, orkiszu. Pobudźcie swoją wyobraźnie i smaki. 

 

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.