Domowy “słoiczek” dla niemowląt

Dziś propozycja alternatywy dla kupnych słoiczków. Warto przygotować samemu w domu. Dlaczego?

Ten przepis jest dedykowany dla najmłodszych obywateli, czyli po skończonym 6 miesiącu. Większość mam w momencie rozszerzania diety zaczyna korzystać z gotowych produktów, czyli tzw. “słoiczków”. Przyznam, że na pierwsze posiłki jest to dobry pomysł, ale nie codziennie. 

Po pierwsze w składzie słoiczków wbrew pozorom jest bardzo mało warzyw, mięsa, w ogóle nie ma kasz i produktów pełnoziarnistych. Są monotonne i mało odżywcze. Mam obsesję w tym temacie. Uważam że nawet słoiczek powinien dostarczać jak najwięcej witamin i składników mineralnych, na ile to możliwe. Warto przemycić to co najcenniejsze i stworzyć swój własny. Dziś propozycja domowego słoiczka z pomocą najukochańszego urządzenia mam, czyli BabyCooka <3 to jest MUST HAVE każdej mamy! 

Składniki na domowy słoiczek:

  • mrożony groszek (pół szklanki)
  • cukinia (1/2 szt.) 
  • indyk 20 g
  • kasza jaglana 30 g suchej
  • oliwa z oliwek 2 g 

Jak przygotować domowy słoiczek:

Najpierw gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z informacją na opakowaniu. Następnie pozostałe składniki układamy w naczyniu BabyCook i ustawiamy opcję: para. Po ugotowaniu ich – miksujemy. Domowy słoiczek gotowy w 30 minut.

W tym daniu chciałam zwrócić uwagę na kaszę jaglaną, która jest najlepsza ze wszystkich kasz w kwestii przyswajalności witamin i składników mineralnych przez organizm. Jest zasadotwórcza oraz zawiera najwiecej żelaza ze wszystkich kasz, nie zawiera glutenu oraz jest idealna na wzmocnienie odporności małych pociech.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.