Ten przepis jest dedykowany dla najmłodszych obywateli, czyli po skończonym 6 miesiącu. Większość mam w momencie rozszerzania diety zaczyna korzystać z gotowych produktów, czyli tzw. “słoiczków”. Przyznam, że na pierwsze posiłki jest to dobry pomysł, ale nie codziennie.
Po pierwsze w składzie słoiczków wbrew pozorom jest bardzo mało warzyw, mięsa, w ogóle nie ma kasz i produktów pełnoziarnistych. Są monotonne i mało odżywcze. Mam obsesję w tym temacie. Uważam że nawet słoiczek powinien dostarczać jak najwięcej witamin i składników mineralnych, na ile to możliwe. Warto przemycić to co najcenniejsze i stworzyć swój własny. Dziś propozycja domowego słoiczka z pomocą najukochańszego urządzenia mam, czyli BabyCooka <3 to jest MUST HAVE każdej mamy!
Składniki na domowy słoiczek:
- mrożony groszek (pół szklanki)
- cukinia (1/2 szt.)
- indyk 20 g
- kasza jaglana 30 g suchej
- oliwa z oliwek 2 g
Jak przygotować domowy słoiczek:
Najpierw gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z informacją na opakowaniu. Następnie pozostałe składniki układamy w naczyniu BabyCook i ustawiamy opcję: para. Po ugotowaniu ich – miksujemy. Domowy słoiczek gotowy w 30 minut.
W tym daniu chciałam zwrócić uwagę na kaszę jaglaną, która jest najlepsza ze wszystkich kasz w kwestii przyswajalności witamin i składników mineralnych przez organizm. Jest zasadotwórcza oraz zawiera najwiecej żelaza ze wszystkich kasz, nie zawiera glutenu oraz jest idealna na wzmocnienie odporności małych pociech.