Frytki wcale nie muszą być smażone i tylko z ziemniaków. Dzięki takiej przekąsce np. na podwieczorek lub propozycja do obiadu Twoje dziecko zje: 96 kcal, dostarczy 5 g błonnika, 12 g węglowodanów, 31 mg wit. C, 93 mg wapnia, 34,5 mg magnezu. Dajcie koniecznie znać czy Waszym maluszkom smakowało.
Składniki na frytki z warzyw w sosie jogurtowym:
- burak 70 g (1/2 szt.)
- pietruszka 40 g (1/2 szt.)
- marchew 30 (1/2 szt.)
- jogurt naturalny 30 g (2 łyżki)
Jak przygotować frytki z warzyw:
Warzywa obieramy ze skórki, następnie kroimy w słupki, wkładamy do naczynia żaroodpornego – na 15 minut, aby nasączyły się w zalewie: olej słonecznikowy (1 łyżeczka), oregano, przyprawy ziołowe, sok z cytryny (1/2 łyżeczki). Pieczemy w piekarniku 190 C 25 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i podajemy z jogurtem.