Czy picie kawy jest zdrowe czy szkodliwe?

Pić kawę czy nie pić - oto jest pytanie? Kto z nas nie lubi kawy? Jednak budzi wiele kontrowersji w kwestii zdrowia. Dziś artykuł o kawie i mitach dotyczących kawy oparty na publikacjach naukowych. Przeczytajcie koniecznie i sami zdecydujcie czy możecie ją pić bez wyrzutów sumienia...

Chyba większość z nas zaczyna dzień od kawy. Mało znam osób, które zdecydowanym tonem mówią: “nie lubię kawy”. Ale gdy mowa o zdrowym odżywianiu, pojawiają się następujące pytania:

  • czy kawa jest zdrowa?
  • ile mogę wypić kaw w ciągu dnia?
  • czy kawa odwadnia?
  • czy mogę pić kawę w ciąży i podczas karmienia piersią?

W dzisiejszym artykule chciałabym poruszyć kwestie zdrowotne dotyczące spożycia kawy i jej wpływu na nasze zdrowie.

Jeśli piszę o kawie mam na myśli kawę bez cukru, słodzików, mleka, syropów i innych dodatków. Chodzi tylko o czarną kawę.

Czy kawa odwadnia?

Czarna kawa składa się w ponad 95 proc. z wody i – według badań – umiarkowane jej spożywanie nie prowadzi do odwodnienia. W związku z tym filiżanka kawy może wręcz przyczynić się do dostarczenia organizmowi dziennego zapotrzebowania wody. Dostępne badania wskazują, że zalecenie powstrzymania się od spożywania kawy w celu zachowania równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie nie ma podłoża naukowego.

Kofeina może mieć łagodne i krótkotrwałe działanie moczopędne, ale nie jest ono na tyle istotne, aby niekorzystnie wpłynąć na nawodnienie organizmu. Umiarkowane spożywanie kofeiny (do maksymalnie 5 filiżanek dziennie) nie powoduje odwodnienia organizmu, a spożywanie różnych napojów kofeinowych, w tym kawy, może być formą uzupełnienia płynów w diecie.

Ile mogę wypić kaw w ciągu dnia i co z tą kofeiną? 

Kofeina jest naturalnym związkiem występującym w wielu gatunkach roślin, w tym w kawie, herbacie i kakao. Typowa filiżanka kawy zawiera zazwyczaj 75-80 mg kofeiny.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w przeglądzie poświęconym bezpieczeństwu kofeiny stwierdził, że jej umiarkowane spożycie (w wysokości około 400 mg kofeiny dziennie, co odpowiada 5 filiżankom kawy), może być częścią zdrowej, zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia.

Kobietom w ciąży i karmiącym piersią zaleca się ograniczenie spożycie kofeiny do 200 mg dziennie, czyli 2 filiżanek dziennie.

Badania sugerują, że umiarkowane spożywanie kofeiny jest łączone z szeregiem pożądanych zjawisk fizjologicznych, w tym sprawnością psychiczną i fizyczną. To oznacza, że picie maksymalnej dawki czyli 5 filiżanek dziennie kawy nie wpływa negatywnie na stan Waszego zdrowia, a wynika z tego wiele korzyści.

Czy można pić kawę w ciąży i podczas karmienia piersią?

Trochę na ten temat zdradziłam już wcześniej, ale warto rozszerzyć i podważyć ten mit. Najbardziej lubię komentarze w stylu: “nie pij kawy w ciąży, bo dziecko będzie nadpobudliwe”. Przyjrzymy się temu problemowi bliżej korzystając z badania Amerykańskiego Kolegium Położników i Ginekologów (ang. American College of Obstetricians and Gynecologists).

Czytamy w nim, że mało prawdopodobnym jest, aby regularne spożywanie kofeiny, a nawet spożywanie jej w dużych ilościach, zwiększało ryzyko powstania wad rozwojowych dziecka.

Wg EFSA, o czym pisałam wyżej, kobietom w ciąży i karmiącym piersią zaleca się ograniczenie spożycie kofeiny do 200 mg dziennie, czyli 2 filiżanek.

Czy osoby z nadciśnieniem mogą pić kawę? 

Dowody naukowe sugerują, że umiarkowane spożywanie kawy nie zwiększa ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca czy udaru mózgu. Co więcej, umiarkowane spożywanie kawy u kobiet zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. 

Z badań wynika również, że regularne spożywanie napojów zawierających kofeinę wydaje się w dłuższej perspektywie czasu nie zwiększać ciśnienia krwi. 

W przeprowadzonym w 2011 roku przeglądzie 5 badań stwierdzono, że podawanie 200-300 mg kofeiny wytworzyło średnie podniesienie ciśnienia skurczowego o 8.1 mmHg i ciśnienie rozkurczowego o 5.7 mmHg. Zwiększenie ciśnienia krwi zostało zaobserwowane w ciągu pierwszej godziny od spożycia kofeiny i trwało 3 godziny. Niemniej w badaniach przeprowadzonych na przestrzeni 2 tygodni nie zaobserwowano stałego wzrostu ciśnienia krwi po spożyciu kawy. 

Autorzy stwierdzili, że u osób chorujących na nadciśnienie, spożywanie kofeiny może prowadzić do krótkotrwałego i ostrego wzrostu ciśnienia krwi. Dostępne obecnie dowody nie wskazują na zależność pomiędzy długotrwałym spożywaniem kawy i zwiększeniem ciśnienia krwi czy pomiędzy regularnym spożywaniem kawy i zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego u osób cierpiących na nadciśnienie.

Czy kawa jest zdrowa?

Z tego, co napisałam powyżej wynika, że tak, ale pamiętajcie – umiarkowane picie. Na pewno tym artykułem nie muszę zachęcać Was do picia kawy, bo większość z Was ją pije każdego dnia. Jednak mam nadzieję, że udało się rozwiać najważniejsze wątpliwości, aby pić ja bez wyrzutów sumienia. A więc: na zdrowie!

Bibliografia

Jeśli ktoś potrzebuje poczytać więcej na temat publikacji i badań o kawie i jej wpływie na dietę i zdrowie to polecam poniższe pozycje:

  • Popkin B.M. et al. (2006) A new proposed guidance system for beverage consumption in the United States. AJCN, 83:529-542.
  • Silva A.M. et al. (2013) Total body water and its compartments are not affected by ingesting a moderate dose of caffeine in healthy young adult males. Physiol. Nutr. Metab, 38:6.
  • Kolasa K.M. et al. (2009) Hydration and health promotion. Nutr Today, 44:190-203.
  • EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102
  • Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95
  • Brent R.L. et al. (2011) Evaluation of the reproductive and developmental risks of caffeine. Birth Defects Research Part B: Developmental and Reproductive Toxicology, 92(2):152-187.
  • Pollack A.Z. et al. (2010) Caffeine consumption and miscarriage: a prospective cohort study. Fertility and Sterility, 93:304-6
  • Geleijnse J.M. (2008) Habitual coffee consumption and blood pressure: An epidemiological perspective. Vasc Health Risk Man, 4(5):963-970.
  • Mesas A.E. et al. (2011) The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. AJCN, 94(4):1113-26.
Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.