Kasza orkiszowa to same zalety. Po pierwsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – których jest 2,7 g w 100 g kaszy. Dzieci coraz częściej przekraczają normy na spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Nawet 3-krotnie. Dlatego ważne jest, aby połaczyć składniki bogate w nasycone kwasy tłuszczowe (nabiał, mięso) razem z nienasyconymi w tym przypadku kaszą orkiszową. Komponując posiłki pamiętajcie o tym. Poza tym danie to bogate jest w witaminy: A, D, E, PP. Kluski zawsze kojarzyły mi się z mąką pszenną a jednak istnieje ich zdrowsza wersja 🙂
Składniki na kluski z kaszy orkiszowej i twarogu:
- ser twaróg półtłusty 50 g
- kasza orkiszowa 45 g (3 łyżki)
- jajko 60 g (1 szt.)
- mrożone truskawki 30 g
Jak przygotować kluski z kaszy orkiszowej i twarogu:
Oddzielamy białko od żółtka. W jednej misce ubijamy białko na sztywno, w drugiej miksujemy żółtko razem z twarogiem oraz kaszą. Dodajemy ubite białko do masy i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.) Nakładamy łyżką kluski do wrzącej wody. Po wypłynięciu klusek na powierzchnie wody gotujemy je około 5 minut.
Mrożone truskawki gotujemy w wodzie, następnie miksujemy na mus i podajemy razem z kluseczkami.