Jabłka to dawka witaminy C, szczególnie te małe odmiany. Im większe jabłko tym mniej witaminy C, bardziej kwaśne tym lepiej. Mają niski Indeks Glikemiczny dzięki czemu po spożyciu ich nie będziemy od razu głodni. Cynamon korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego a szczególnie przy dolegliwościach żołądkowych.
Przepis na kuleczki jabłkowo-cynamonowe:
- mąka domowa owsiana wykonana w blenderze Blendtec (3 szklanki)
- jabłka (2 szt.)
- jajo (1 szt.)
- cynamon (1 łyżka)
Jak wykonać kuleczki jabłkowo-cynamonowe w blenderze Blendtec:
Wsypujemy płatki owsiane do blendera i miksujemy przez 10 sekund, następnie dodajemy pokrojone jabłka, jajo oraz cynamon. Wszystkie składniki miksujemy przez około minutę. Ciasto na kuleczki przekładamy do miski i lepimy kuleczki. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy uformowane kuleczki jabłkowo-cynamonowe i pieczemy 20 minut w temp. 180 C po czym przekładamy na drugą stronę i pieczemy znowu 20 minut. Smacznego.
