Mięso pieczone na komosie

Jesienno-zimowy obiad dla Twojego dziecka.

Wartość kaloryczna tego dania to 254 kcal. Danie dedykowane jest dla dzieci w wieku 1-3 lata. Jest lekkostrawne ze względu na małą zawartość tłuszczu w drobiu, to przede wszystkim źródło żelaza i witaminy B12, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Dzięki obecności brzoskwini i dyni – zawarta w nich witamina C pozwala na jeszcze lepszą przyswajalność żelaza. Jeśli Wasze maluszki mają problem z anemią, to polecam to danie jako uzupełnienie niedoborów.

Składniki na jesienno-zimowy obiad:

  • drób/indyk 50 g surowego (1/4 szt.)
  • komosa ryżowa 20 g (2  łyżki)
  • dynia  100g  g surowej, przed ugotowaniem
  • brzoskwinia 50 g (1/2 sz.)

Jak przygotować mięso na komosie: 

Mięso wcześniej pieczemy w zalewie: olej słonecznikowy 2,5 g  (1/2 łyżeczki), przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, cytryna.

Pieczemy w temp. 180 C przez  20 min. Dynię  gotujemy, następnie miksujemy z brzoskwinią na mus.

Komosę gotujemy w garnku 15 minut, zgodnie z informacją na opakowaniu.

Mus podajemy na ugotowanej komosie, obok kładziemy mięso  na talerzu dla dziecka. 

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.