Wartość kaloryczna tego dania to 254 kcal. Danie dedykowane jest dla dzieci w wieku 1-3 lata. Jest lekkostrawne ze względu na małą zawartość tłuszczu w drobiu, to przede wszystkim źródło żelaza i witaminy B12, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Dzięki obecności brzoskwini i dyni – zawarta w nich witamina C pozwala na jeszcze lepszą przyswajalność żelaza. Jeśli Wasze maluszki mają problem z anemią, to polecam to danie jako uzupełnienie niedoborów.
Składniki na jesienno-zimowy obiad:
- drób/indyk 50 g surowego (1/4 szt.)
- komosa ryżowa 20 g (2 łyżki)
- dynia 100g g surowej, przed ugotowaniem
- brzoskwinia 50 g (1/2 sz.)
Jak przygotować mięso na komosie:
Mięso wcześniej pieczemy w zalewie: olej słonecznikowy 2,5 g (1/2 łyżeczki), przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, cytryna.
Pieczemy w temp. 180 C przez 20 min. Dynię gotujemy, następnie miksujemy z brzoskwinią na mus.
Komosę gotujemy w garnku 15 minut, zgodnie z informacją na opakowaniu.
Mus podajemy na ugotowanej komosie, obok kładziemy mięso na talerzu dla dziecka.