Mięso pieczone na komosie

Jesienno-zimowy obiad dla Twojego dziecka.

Wartość kaloryczna tego dania to 254 kcal. Danie dedykowane jest dla dzieci w wieku 1-3 lata. Jest lekkostrawne ze względu na małą zawartość tłuszczu w drobiu, to przede wszystkim źródło żelaza i witaminy B12, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Dzięki obecności brzoskwini i dyni – zawarta w nich witamina C pozwala na jeszcze lepszą przyswajalność żelaza. Jeśli Wasze maluszki mają problem z anemią, to polecam to danie jako uzupełnienie niedoborów.

Składniki na jesienno-zimowy obiad:

  • drób/indyk 50 g surowego (1/4 szt.)
  • komosa ryżowa 20 g (2  łyżki)
  • dynia  100g  g surowej, przed ugotowaniem
  • brzoskwinia 50 g (1/2 sz.)

Jak przygotować mięso na komosie: 

Mięso wcześniej pieczemy w zalewie: olej słonecznikowy 2,5 g  (1/2 łyżeczki), przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, cytryna.

Pieczemy w temp. 180 C przez  20 min. Dynię  gotujemy, następnie miksujemy z brzoskwinią na mus.

Komosę gotujemy w garnku 15 minut, zgodnie z informacją na opakowaniu.

Mus podajemy na ugotowanej komosie, obok kładziemy mięso  na talerzu dla dziecka. 

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.