Jesienią i zimą ciężko o świeże owoce. Czy zatem warto jeść mrożone czy lepiej nie jeść ich wcale. Mrożenie produktów to dietetyczny temat-rzeka. Poniżej kilka przydatnych z punktu zdrowego żywienia informacji.
Czy warzywa i owoce po zamrożeniu tracą wartości odżywcze?
Mrożone warzywa i owoce są równie wartościowym źródłem składników mineralnych i antyoksydantów, jak ich świeże odpowiedniki. Zgodnie ze stanowiskiem USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych), mrożenie świeżych owoców nie niszczy istotnie zawartych w nich składników odżywczych. Jednakże, by zachować wartości odżywcze, proces mrożenia powinien być przeprowadzony jak najszybciej w temperaturze ok. -18oC.
Czy proces mrożenia niszczy beta-karoten zawarty w warzywach i owocach?
W badaniach Graça Dias i wsp. sprawdzano zawartość i stabilność karotenów w świeżych i mrożonych: pomarańczach, brzoskwiniach, jabłkach i jarmużu. Wykazano, że mrożenie nie wpływało istotnie na ilość beta-karotenu, a wręcz w przypadku pomarańczy, ta ilość wzrosła. Wobec tego, możemy śmiało spożywać mrożonki, w celu dostarczenia dla organizmu odpowiedniej ilości prowitaminy A.
Dlatego mimo okresu jesienno-zimowego możecie włączyć do swojej diety trochę wiosny i lata. Kupić mrożone maliny, truskawki czy borówki – zrobić koktajl czy naleśniki z twarogiem i musem z truskawek. Nie ograniczajcie się – pamiętajcie że mrożonki są dostępne cały sezon. Warto z nich korzystać w przypadku braku sezonowych warzyw w okresie jesienno-zimowym. Dla dziecka to całoroczny dostęp do witamin i składników mineralnych i bomba witaminowa. Ja jestem wielką fanką mrożonek, bo można z nich przygotować wszystko.
Od jakiego wieku dziecko może spożywać mrożone warzywa i owoce?
Od momentu rozszerzania diety, czyli po skończonym 6 miesiącu życia. Mrożonki warto włączyć w momencie, kiedy nie ma zbyt dużej ilości owoców oraz warzyw sezonowych w tej sytuacji lepiej kupować mrożone niż te nie sezonowe, czyli importowane.
Czy można zamrażać wszystkie warzywa i owoce?
Tak, ale należy pamiętać, że aby zachować wartości odżywcze, proces mrożenia powinien być przeprowadzony jak najszybciej w temperaturze ok. -18oC.
Czy owoce i warzywa, a także mięso powinniśmy myć przed mrożeniem?
Owoce i warzywa koniecznie myjemy, oczyszczamy z szypułek oraz pestek i możemy zamrozić.
Zupełnie inaczej jest z mięsem. Nie należy myć mięsa przed zamrożeniem! Nie należy też go myć przed bezpośrednią obróbka termiczną. Dlaczego? Dlatego że narażamy inne produkty, które często leżą na blacie kuchennym lub w pobliżu zlewu gdzie myjemy mięso na rozprzestrzenianie się bakterii, które mogą być obecne w mięsie. Proces obróbki cieplnej i tak je niszczy, wiec mycie mięsa przed zamrożeniem nie ma sensu. Z tego samego powodu warto mieć także oddzielną deskę do krojenia mięsa.
Jak przechowywać mrożonki?
Europejska Rada Informacji o Żywności (ang. The European Food Information Council – EUFIC) zaleca, by temperatura zamrażalnika wynosiła minimum -18oC. Ponadto, produkty powinny być dosyć ciasno ułożone, w odpowiednich pojemnikach, chroniących żywność przed uszkodzeniem. Produkty powinny być schłodzone – wysoka temperatura żywności wkładanej do zamrażalnika może popsuć jakość żywności już tam obecnej. Warto pamiętać, że produkty raz rozmrożone nie powinny być zamrażane ponownie.