Muffiny nie na słodko…?

Uwielbiam do większości dań dodawać warzywa, wtedy czuję, że wartość odżywcza posiłku dla dziecka ma większą moc!

Propozycja tych muffinów to danie na śniadanie, obiad lub kolację. To pełnowartościowy posiłek zawierający białko roślinne pochodzące z warzyw, białko zwierzęce pochodzące m.in z wołowego mięsa, jajka czy mleka. Dodatek mąki kasztanowej to źródło energii dla maluszków. Po takim daniu dziecko nie będzie głodne, pokryje bilans energetyczny (kcal) oraz odpowiednią wartość na witaminy i składniki mineralne. Wiecie, że w tym daniu dostarczycie dziecku aż 5,4 g błonnika, 69 mg wapnia oraz 64 mg magnezu? 

Składniki na muffiny warzywne:  

  • fasolka szparagowa zielona i żółta 50 g 
  • pomarańcza 100 g (1/2 szt.)
  • mleko krowie 2% 100 g (pół szklanki)
  • mąka kasztanowa 50 g
  • jajo 60 g (1 szt.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • mięso wołowe 30 g 

Jak przygotować muffiny warzywne: 

Ugotować fasolkę szparagową (20 min.). Następnie zmiksować i dodać do pozostałych mokrych składników: sok z pomarańczy, mleko, jajo. Wymieszać w urządzeniu kuchennym. Połączyć ze składnikami suchymi: proszek do pieczenia, mąka – wymieszać w urządzeniu kuchennym.

W specjalnej foremce do muffinów układamy przygotowany „farsz” i pieczemy 25-30 min. 180 C.

Mięso gotujemy na parze i podajemy w kawałkach na talerzu dla dziecka obok muffinów.  

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.