Borówki to wciąż niedoceniony owoc. Można go jeść na wiele sposobów. Dziś zaproponowałam borówkowe muffiny dla dzieci. Owoce te są bogate w witaminy: A, B1, B2,B3, C oraz wapń, fosfor, potas, selen, cynk. Jeśli Twoje dziecko ma biegunkę, warto podać mu borówki – gdyż mają działanie przeciwbiegunkowe. Zawierają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców, są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny. Pamiętajcie 1 lipca świętujemy Dzień Polskiej Borówki.
Przepis na muffiny z borówkami dla dziecka:
- 200 g borówek
- 100 g oleju roślinnego
- 125 ml mleka roślinnego np. migdałowego lub jaglanego, owsianego
- 2 jaja
- 250 g mąki pszennej lub kasztanowej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Jak przygotować muffiny z borówkami dla dziecka:
Do urządzenia kuchennego wsypujemy borówki, jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajmy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rozlewamy płynną masę do foremek i układamy borówki w całości. Następnie pieczemy w piekarniku w temp. 180 C 30 minut.