Owsianka z żurawiną na mleku krowim

Owsianka tradycyjna, łatwa, szybka. Rozgrzewa i dodaje energii Twojemu dziecku.

Dziś propozycja, która pewnie wyda Wam się bardzo, bardzo prosta, ale warto wiedzieć, dlaczego warto zrobić owsiankę z suszoną żurawiną i płatkami owsianym na mleku krowim.

Połączenie płatków owsianych z mlekiem krowim to idealne uzupełnienie aminokwasów i białka. Owies spośród wszystkich zbóż ma najwięcej białka oraz najlepszy skład aminokwasowy. W tym połączeniu dostarcza dla komórek mózgowych i nerwowych witaminy B6, witaminy B1, które korzystnie wpływają na koncentrację, pamięć i rozwój dziecka. Żurawina jako dodatek to zastrzyk witaminy C, E, K1 i błonnika. Jeśli Twoje dziecko ma często infekcje dróg moczowych, owsianka z żurawiną powinna stać się codziennością.

Owsianka – przyrządź ją samodzielnie

Oczywiście owsianki, jaglanki i inne mleczne dania z dodatkami bez problemu możecie kupić w sklepie. Niestety większość tych “gotowców” dedykowana dla dzieci to źródło… cukru, barwników, konserwantów! Warto więc zamiast kupować gotową owsiankę w sklepie przyrządzić samemu zdrową wersję.

 Składniki na owsiankę z żurawiną

  • mleko krowie 2% 100 g (pół szklanki) 
  • płatki owsiane 30 g (2 łyżki) 
  • żurawina niesiarkowana 10 g (łyżka)

Jak przygotować owsiankę z żurawiną na mleku krowim:

Gotujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane – mieszamy, aż będą miękkie. Na koniec wrzucamy żurawinę i krótko gotujemy.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.