Składniki na placki bananowo-marchewkowe
- banan 200 g (1 szt.)
- marchewka 120 g (2 szt.)
- mąka pszenna 40 g (4 łyżki)
- płatki owsiane 10 g (1 płaska łyżka)
- jajo 50 g (1 szt.)
- jogurt naturalny 30 g (2 łyżki czubate)
Jak zrobić placki bananowo-marchewkowe?
Marchew obieramy, gotujemy na parze 20-25 min. . Następnie kroimy na małe części, dodajemy pozostałe składniki: banana, mąkę, jajo, płatki owsiane – wszystkie składniki dokładnie mieszamy w urządzeniu kuchennym lub ręcznie- na gładką masę.
Pieczemy 20 min. z jeden strony w temp. 180 C, po tym czasie przekładamy na drugą stronę i pieczemy ponownie 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzu upieczone placki wraz z jogurtem z możliwością maczania.