Pieczone placki bananowo-marchewkowe

Placki smażone na patelni? Polecam pieczone, zdecydowanie zdrowsze!
         

Składniki na placki bananowo-marchewkowe

  • banan 200 g (1 szt.)
  • marchewka 120 g (2 szt.)
  • mąka pszenna 40 g  (4 łyżki)
  • płatki owsiane 10 g (1 płaska łyżka)
  • jajo 50 g (1 szt.)
  • jogurt naturalny 30 g (2 łyżki czubate)

Jak zrobić placki bananowo-marchewkowe? 

Marchew obieramy, gotujemy na parze 20-25 min. . Następnie kroimy na małe części, dodajemy pozostałe składniki: banana, mąkę, jajo, płatki owsiane – wszystkie składniki dokładnie mieszamy w urządzeniu kuchennym lub ręcznie- na gładką masę. 

Pieczemy 20 min. z jeden strony w temp. 180 C, po tym czasie przekładamy na drugą stronę i pieczemy ponownie 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzu upieczone placki wraz z jogurtem z możliwością maczania.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.