Wywiad: Dorota Wellman o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia, pasji do gotowania i nietypowym sposobie na odpoczynek…

Dorota Wellman i Anna Radowicka
Zazwyczaj to ona pyta mnie o diety i zdrowy styl życia prowadząc Dzień Dobry TVN razem z Marcinem Prokopem. Tym razem zamieniłyśmy się miejscami, a ja pytałam ją o kulinarne inspiracje i - wiem, że zabrzmi to górnolotnie - życiową filozofię.

Dziennikarka telewizyjna, radiowa i prasowa. Prowadząca program śniadaniowy Dzień Dobry TVN. Absolwentka filologii polskiej i historii sztuki Uniwersytetu Warszawskiego… myślę, że większość z Was zna Dorotę Wellman. Część nawet kocha! Zawsze uśmiechnięta, pełna energii do życia, konkretna i ciepła.

Od lewej: Marcin Prokop, Anna Radowicka, Dorota Wellman
Z Dorotą Wellman i Marcinem Prokopem w studiu Dzień Dobry TVN

Poznałam ją 6 lat temu, kiedy po raz  pierwszy wystąpiłam w programie Dzień Dobry TVN. Były to emocje nie do opisania. Z powodu wystąpienia, ale też dlatego, że miałam poznać Dorotę Wellman i Marcina Prokopa. Do dziś, kiedy występuję w ich towarzystwie, już przed wejściem na żywo mam uśmiech od ucha do ucha, a podczas rozmowy wrażenie, że zaraz wybuchnę śmiechem. W moim odczuciu Dorota mogłaby obdarować dużą część naszego społeczeństwa pozytywnym myśleniem i energią.

Anna Radowicka: Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia… Jakie dania królują u Was na rodzinnym stole? Tradycyjne, czy może wspierasz się gotowymi produktami?

Dorota Wellman: Święta przygotowuję sama. Jak kiedyś moja babcia czy mama. Wtedy wiem, co jem. Zresztą, jemy teraz coraz mniej, więc przygotowania nie są takie trudne. Z moich chłopaków robię podkuchennych i dajemy radę. Jesteśmy wielkimi miłośnikami śledzi. Na naszym stole jest ich kilka rodzajów: w oleju, marynowane w cytrynach, z grzybami w occie, z burakami. Lubimy rybę faszerowaną i smażoną, choć nie musi być to karp. A królową jest grzybowa z prawdziwków. 

To były dania świąteczne. A jaki rodzaj kuchni lubisz na co dzień?

Lubię prostą kuchnię. Połączenie trzech smaków. Dania, które mogę zrobić w 15 minut. Zazwyczaj mam tyle czasu na przygotowanie obiadu. Z bardziej skomplikowanych rzeczy uwielbiam kuchnię tajską, koreańską i chińską. Uczestniczę w kursach, żeby nauczyć się kuchni orientalnych. W ponurych i zimnych okresach roku kocham zupy i jem zupę nawet na śniadanie. 

Czy zawsze lubiłaś gotować?

Gotuję od zawsze. Jestem z takiego domu, gdzie się gotowało. W wieku 10 lat potrafiłam upiec tort i zrobić cały obiad. 

Czy przygotowując dania inspirujesz się znanymi kucharzami, czy oddajesz się w pełni swojej intuicji i kreatywności w kuchni?

Inspiracji szukam wszędzie. W książkach kulinarnych, programach telewizyjnych, spotkaniach z kucharzami w Dzień Dobry TVN, w notatkach moich przodków. Polecam czytanie książek kulinarnych przed snem, cudownie wyciszają. Chodzę na kursy kulinarne. Podróżuję i próbuję. W kuchni szaleję po swojemu. Nie boję się eksperymentować. 

Czy jest jakiś produkt spożywczy bez którego Twój dzień jest dniem straconym?

Nie żyję bez owoców i warzyw. W zimie bez kiszonek.

Ostatnio ukazała się Twoja książka „Życie towarzyskie”. Dzielisz się w niej swoimi sposobami na ugoszczenie bliskich. Czy jest w niej przepis, który zaproponowałabyś na jesienno-zimowe dni?

Mówiłam wcześniej, że uwielbiam zupy, więc podam przepis na tajską zupę Tom Kha.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g krewetek
  • 1 litr domowego rosołu
  • 50 g pieczarek
  • 10 g świeżo posiekanego imbiru
  • 1 pęczek świeżej natki kolendry
  • 100 g cebuli
  • 1 l mleka kokosowego
  • 4 listki limonki kaffir
  • 4 g trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka zielonego curry lub pasta tom kha

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka oraz krewetki pokrój w dużą kostkę, podsmaż w garnku, a następnie odłóż je na bok.
  2. Cebulę i papryczkę chili pokrój w mniejszą kostkę. Podsmaż całość w dużym garnku, dodaj łyżkę zielonego curry.
  3. Następnie zalej wszystko litrem rosołu, dodaj posiekany imbir oraz mleczko kokosowe.
  4. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotuj około 5 minut.
  5. Na koniec posyp posiekaną kolendrą i dopraw do smaku solą.
 
Jesteś bardzo zajętą kobietą, czy masz czas dla siebie? W jaki sposób go spędzasz?
Odpoczywam coś robiąc. Taka choroba. Czytam namiętnie, podróżuję, spotykam się z przyjaciółmi. Moją pasją są samoloty i lotnictwo.

Nie będę ukrywać, że dla mnie jesteś życiową inspiracją, więc na koniec zapytam: co byś doradziła innym kobietom – 5 życiowych zasad od Doroty Wellman?

  1. Bądź sobą. Nikogo nie udawaj i nie naśladuj (szczególnie pań z telewizji).
  2. Polub siebie. Przestań szukać w sobie mankamentów, znajdź rzeczy dobre i piękne. Nikt Cię tak nie pokocha, jak Ty sama.
  3. Ucz się ciągle i rozwijaj, to się nie zestarzejesz.
  4. Znajdź swoją pasję, bo człowiek bez pasji jest nieinteresujący.
  5. Lub ludzi.
Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.