Wywiad: Dorota Wellman o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia, pasji do gotowania i nietypowym sposobie na odpoczynek…

Dorota Wellman i Anna Radowicka
Zazwyczaj to ona pyta mnie o diety i zdrowy styl życia prowadząc Dzień Dobry TVN razem z Marcinem Prokopem. Tym razem zamieniłyśmy się miejscami, a ja pytałam ją o kulinarne inspiracje i - wiem, że zabrzmi to górnolotnie - życiową filozofię.

Dziennikarka telewizyjna, radiowa i prasowa. Prowadząca program śniadaniowy Dzień Dobry TVN. Absolwentka filologii polskiej i historii sztuki Uniwersytetu Warszawskiego… myślę, że większość z Was zna Dorotę Wellman. Część nawet kocha! Zawsze uśmiechnięta, pełna energii do życia, konkretna i ciepła.

Od lewej: Marcin Prokop, Anna Radowicka, Dorota Wellman
Z Dorotą Wellman i Marcinem Prokopem w studiu Dzień Dobry TVN

Poznałam ją 6 lat temu, kiedy po raz  pierwszy wystąpiłam w programie Dzień Dobry TVN. Były to emocje nie do opisania. Z powodu wystąpienia, ale też dlatego, że miałam poznać Dorotę Wellman i Marcina Prokopa. Do dziś, kiedy występuję w ich towarzystwie, już przed wejściem na żywo mam uśmiech od ucha do ucha, a podczas rozmowy wrażenie, że zaraz wybuchnę śmiechem. W moim odczuciu Dorota mogłaby obdarować dużą część naszego społeczeństwa pozytywnym myśleniem i energią.

Anna Radowicka: Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia… Jakie dania królują u Was na rodzinnym stole? Tradycyjne, czy może wspierasz się gotowymi produktami?

Dorota Wellman: Święta przygotowuję sama. Jak kiedyś moja babcia czy mama. Wtedy wiem, co jem. Zresztą, jemy teraz coraz mniej, więc przygotowania nie są takie trudne. Z moich chłopaków robię podkuchennych i dajemy radę. Jesteśmy wielkimi miłośnikami śledzi. Na naszym stole jest ich kilka rodzajów: w oleju, marynowane w cytrynach, z grzybami w occie, z burakami. Lubimy rybę faszerowaną i smażoną, choć nie musi być to karp. A królową jest grzybowa z prawdziwków. 

To były dania świąteczne. A jaki rodzaj kuchni lubisz na co dzień?

Lubię prostą kuchnię. Połączenie trzech smaków. Dania, które mogę zrobić w 15 minut. Zazwyczaj mam tyle czasu na przygotowanie obiadu. Z bardziej skomplikowanych rzeczy uwielbiam kuchnię tajską, koreańską i chińską. Uczestniczę w kursach, żeby nauczyć się kuchni orientalnych. W ponurych i zimnych okresach roku kocham zupy i jem zupę nawet na śniadanie. 

Czy zawsze lubiłaś gotować?

Gotuję od zawsze. Jestem z takiego domu, gdzie się gotowało. W wieku 10 lat potrafiłam upiec tort i zrobić cały obiad. 

Czy przygotowując dania inspirujesz się znanymi kucharzami, czy oddajesz się w pełni swojej intuicji i kreatywności w kuchni?

Inspiracji szukam wszędzie. W książkach kulinarnych, programach telewizyjnych, spotkaniach z kucharzami w Dzień Dobry TVN, w notatkach moich przodków. Polecam czytanie książek kulinarnych przed snem, cudownie wyciszają. Chodzę na kursy kulinarne. Podróżuję i próbuję. W kuchni szaleję po swojemu. Nie boję się eksperymentować. 

Czy jest jakiś produkt spożywczy bez którego Twój dzień jest dniem straconym?

Nie żyję bez owoców i warzyw. W zimie bez kiszonek.

Ostatnio ukazała się Twoja książka “Życie towarzyskie”. Dzielisz się w niej swoimi sposobami na ugoszczenie bliskich. Czy jest w niej przepis, który zaproponowałabyś na jesienno-zimowe dni?

Mówiłam wcześniej, że uwielbiam zupy, więc podam przepis na tajską zupę Tom Kha.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g krewetek
  • 1 litr domowego rosołu
  • 50 g pieczarek
  • 10 g świeżo posiekanego imbiru
  • 1 pęczek świeżej natki kolendry
  • 100 g cebuli
  • 1 l mleka kokosowego
  • 4 listki limonki kaffir
  • 4 g trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka zielonego curry lub pasta tom kha

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka oraz krewetki pokrój w dużą kostkę, podsmaż w garnku, a następnie odłóż je na bok.
  2. Cebulę i papryczkę chili pokrój w mniejszą kostkę. Podsmaż całość w dużym garnku, dodaj łyżkę zielonego curry.
  3. Następnie zalej wszystko litrem rosołu, dodaj posiekany imbir oraz mleczko kokosowe.
  4. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotuj około 5 minut.
  5. Na koniec posyp posiekaną kolendrą i dopraw do smaku solą.
 
Jesteś bardzo zajętą kobietą, czy masz czas dla siebie? W jaki sposób go spędzasz?
Odpoczywam coś robiąc. Taka choroba. Czytam namiętnie, podróżuję, spotykam się z przyjaciółmi. Moją pasją są samoloty i lotnictwo.

Nie będę ukrywać, że dla mnie jesteś życiową inspiracją, więc na koniec zapytam: co byś doradziła innym kobietom – 5 życiowych zasad od Doroty Wellman?

  1. Bądź sobą. Nikogo nie udawaj i nie naśladuj (szczególnie pań z telewizji).
  2. Polub siebie. Przestań szukać w sobie mankamentów, znajdź rzeczy dobre i piękne. Nikt Cię tak nie pokocha, jak Ty sama.
  3. Ucz się ciągle i rozwijaj, to się nie zestarzejesz.
  4. Znajdź swoją pasję, bo człowiek bez pasji jest nieinteresujący.
  5. Lub ludzi.
Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.