Zdrowe, świąteczne ciasteczka dla dzieci

Kto z Was w okresie Świąt Bożego Narodzenia nie piecze ciasteczek w kształcie Mikołaja, Renifera czy Choinki? Powrót do dzieciństwa dzięki naszym maluszkom. Bezcenny, ciepły, rodzinny czas. Czy jest możliwa wersja odchudzona, zdrowa ciasteczek bożonarodzeniowych? Oczywiście, że tak.

Ciasteczka mogą być bardzo odżywcze. Zawsze staram się, aby przekąska, deser czy świąteczne smakołyki dawały dzieciom wiele dobrego oraz dużo wartości odżywczych w postaci witamin, składników mineralnych, błonnika, energii.

Sekret zdrowych ciastek świątecznych

Zamiast mąki pszennej, użyłam kasztanowej. Po pierwsze dlatego, że do wyrobów ciast, naleśników nadaje się idealnie. Zawiera mało tłuszczu, a bardzo dużo wartościowego białka oraz węglowodanów. Jest dobrym źródłem miedzi, potasu, fosforu i magnezu, witaminy B6. Dla tych dzieci, które nie mogą spożywać glutenu jest bezglutenowa i bezpieczna. Również dzięki zawartości płatków gryczanych dzieci z alergią czy nietolerancją mogą spożywać te ciasteczka bez obaw! Płatki gryczane to zastrzyk energii, błonnika oraz witaminy E, B1, B2, P oraz PP. Zamiast cukru zaproponowałam stewię, która jest rośliną sprzedawaną w proszku lub liściach świeżych oraz suszonych. Jest 300 razy słodsza niż cukier. Jednak mała łyżeczka stewii, czy 10 szt. suszonych liści jest równa szklance cukru. 

Taki rodzaj ciasteczek to samo zdrowie dla Twojego dziecka, spokojnie może ich zjeść tyle ile chce, bez wyrzutów sumienia. 

Składniki na świąteczne ciasteczka dla dzieci 

  • pół szklanki płatków gryczanych niepalonych (50g) 
  • mąka kasztanowa 100g (ok. 3/4 szklanki) 
  • jajo 120 g (2 szt.) 
  • masło orzechowe 20 g (2 łyżki) 
  • śliwki suszone niesiarkowane (6 szt.) 
  • stewia liście (kilka liści – 5 szt.) 
  • soda oczyszczona (1/2 łyżeczki) 2,5 g

Jak przygotować zdrowe, świąteczne ciasteczka: 

W urządzeniu kuchennym miksujemy płatki gryczane, odstawiamy do miseczki. Następnie miksujemy lub blendujemy suszone śliwki tak, aby powstał mus ze śliwek. Zmiksowane śliwki oraz masło orzechowe możemy lekko podgrzać w garnku, aby uzyskać płynną konsystencję. Następnie łączymy je wraz z pozostałymi składnikami.

Ciasto rozwałkowujemy i tworzymy kształty ze świątecznych foremek. Następnie układamy papier do pieczenia na blaszce, warto bardzo cienko posmarować go olejem słonecznikowym tak, aby ciasteczka nie przywarły do papieru. 

Pieczemy w temperaturze 180 C przez 10-15 minut. 

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.