Każde dziecko lubi lody. Domowe najlepsze, bo wiesz co w nich jest i masz wpływ na ich smak. Szpinak w połączeniu z zielonym groszkiem oraz bananem sprawi, że te lody znikają w minutę.
Najważniejsze jest to, że zawierają dużo magnezu, potasu, witaminy C,A i E.
Znajdziesz tam również witaminy z gr. B
Groszek zawiera pełnowartościowe białko, więc dla “niejadków” mięsnych jest bardzo polecany.
Banan doda słodyczy a także pozytywnie wpłynie na procesy trawienne Twojego dziecka.
Przepis na zimowe lody szpinakowo-groszkowo-bananowe
- szpinak liście (4 duże garście)
- banan (1 duża sztuka)
- groszek mrożony (kubek przed ugotowaniem)
- jogurt naturalny (1/2 szklanki)
Jak wykonać zimowe lody:
Mrożony groszek gotujemy na parze np. w Baby Cook. Odstawiamy, aby ostygł. Następnie dodajemy liści szpinaku do kielicha miksującego razem z bananem oraz ugotowanym, ostudzonym groszkiem-miksujemy.
Do foremek na lody dodajemy zmiksowany mus i dodajemy jogurt naturalny tak, aby kolory się nie mieszały.
Smacznego 🙂