Zimowe lody na odporność

Kto powiedział, że lodów nie można jeść zimą? Szczególnie tych o dobrym składzie. Dziś propozycja dla małych smakoszy lodów, czyli lody szpinakowo-groszkowo-bananowe jako bogactwo witamin i składników mineralnych tzw. lody "bez wyrzutów sumienia"

Każde dziecko lubi lody. Domowe najlepsze, bo wiesz co w nich jest i masz wpływ na ich smak. Szpinak w połączeniu z zielonym groszkiem oraz bananem sprawi, że te lody znikają w minutę. 

Najważniejsze jest to, że zawierają dużo magnezu, potasu, witaminy C,A i E.

Znajdziesz tam również witaminy  z gr. B 

Groszek zawiera pełnowartościowe białko, więc dla “niejadków” mięsnych jest bardzo polecany.

Banan doda słodyczy a także pozytywnie wpłynie na procesy trawienne Twojego dziecka.

Przepis na zimowe lody szpinakowo-groszkowo-bananowe

  • szpinak liście (4 duże garście)
  • banan (1 duża sztuka)
  • groszek mrożony (kubek przed ugotowaniem)
  • jogurt naturalny (1/2 szklanki)

Jak wykonać zimowe lody:

Mrożony groszek gotujemy na parze np. w Baby Cook. Odstawiamy, aby ostygł. Następnie dodajemy liści szpinaku do kielicha miksującego razem z bananem oraz ugotowanym, ostudzonym groszkiem-miksujemy.

Do foremek na lody dodajemy zmiksowany mus i dodajemy jogurt naturalny tak, aby kolory się nie mieszały.

Smacznego 🙂

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.

Scroll to Top