Dominikę na pewno każdy zna, bo kto dziś nie ogląda programu MasterChef? Zwyciężczyni III edycji programu. Z wykształcenia geodetka. Dominika jest autorką książek: ” Kulinarne opowieści”, “Sezonowe warzywo”, “Ziarno”. Inspiracje na przepisy czerpie z wielu podróży. Jeśli ktoś mówi: “moje dziecko nie lubi warzyw” zachęcam do kupienia książki m.in “Sezonowe warzywo” uwierzcie mi, że Wasze pociechy pokochają wszystkie warzywa! Dominika prowadzi swojego bloga na Instagramie oraz Facebooku JARZYNOWA Dominika Wójciak na którego serdecznie zapraszam i polecam. Czuć w nim pasje, radość, kreatywność i zdrowie!
Przepis od Dominik Wójciak: Pasztet jaglany z marchwią, masłem fistaszkowym i harissą.
składniki na 8 porcji:
- ½ szklanki kaszy jaglanej, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- 2/3 szklanki kaszy czerwonej lub żółtej soczewicy (możesz wykorzystać brązową lub zieloną, ale odmiany łuskane dadzą pasztetowi piękny kolor)
- 2 ½ szklanki wody
- 2 listki laurowe
- 4 marchewki
- 4 łyżki oleju + do nasmarowania
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka harissy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (możesz zastąpić psyllium)
- bułka tarta do posypania
- sól
Jak przygotować jaglany pasztet z marchwią, masłem fistaszkowym i harissą według Dominiki Wójciak
Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg).
Jaglankę i soczewicę wypłucz na sicie, zalej wodą, dodaj listki laurowe oraz ½ łyżeczki soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 20–30 minut, aż cały płyn odparuje, a soczewica będzie miękka. Wyjmij listki laurowe.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na zimny olej wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz starty czosnek, posyp solą i podgrzej na wolnym ogniu. Smaż powoli przez około 10 minut, aż cebula i czosnek się zeszklą. Wtedy dodaj harissę i smaż przez 5 minut.
Kolendrę i kumin upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu, dodaj do cebuli i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj startą marchew, przecier pomidorowy i trochę soli, dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez 5–10 minut.
Ugotowaną jaglankę i soczewicę zmiksuj blenderem z masłem orzechowym i siemieniem. Masę wymieszaj z duszonymi warzywami, dopraw do smaku solą i przelej do nasmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą keksówki lub do mniejszych jednorazowych foremek. Piecz przez 40–45 minut, tak by pasztet od góry był przyrumieniony. Od razu wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. Nie zostawiaj pasztetu w piekarniku, bo wyschnie i będzie się kruszył. Przed podaniem schłodź w lodówce.