W kuchni kieruje się filozofią Zero Waste (zero odpadów). W studiu Cook Up regularnie prowadzi warsztaty kulinarne. Uczy, jak gotować, żeby nie marnować. Pokazuje, jak planować zakupy, jak przechowywać, jak i w czym mrozić, jak wykorzystywać produkty w całości (np. cały seler z liśćmi, czy skórki twardych serów) i minimalizować straty. Inspiruje i pokazuje co zrobić z „resztek” z obiadu (np. ziemniaki, kasze itp.). Uczestniczy w projekcie „Power mama” gdzie dzieli się swoją wiedzą ze świeżymi mamami. Prowadząca program “Bez reszty. Kuchnia Zero Waste” na kanale Kuchnia Plus. Pod koniec 2018 roku ma mieć miejsce premiera książki Jagny z przepisami wg filozofii Zero Waste. Osobiście nie mogę się doczekać!
Ok, ale do dzieła. Jagna – w ramach cyklu “Znani kucharze dzieciom” – przygotowała dla czytelników mojej strony przepis na dietetyczny deser.

Przepis od Jagny Niedzielskiej: lody z bananów i chrupkami (poppingiem) z kaszy gryczanej
Składniki na lody:
- 1 przejrzały banan
- 1 jabłko, bez skórki, pestek i gniazda nasiennego (skórki, pestki i gniazdo użyj do kompotu)
- 1 łyżka miodu
Popping z kaszy gryczanej:
- 20 g kaszy gryczanej
- 60 ml oleju słonecznikowego
Jak przygotować lody z bananów według Jagny Niedzielskiej?
Jabłka zalać miodem i dusić w rondelku na małym ogniu, aż zupełnie się rozpadną. Następnie zblendować je na mus, dodać obrane oraz pokrojone w talarki banany i odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa będzie chłodna, włożyć ją do zamrażarki na minimum 3 godziny.
Przygotować popping. Do małego rondelka wlać olej rzepakowy (głębokość tłuszczu ok. 0,5cm), i go rozgrzać. Następnie wsypać kaszę i prażyć kilka sekund, do momentu aż kasza będzie chrupiąca i delikatna. Odłożyć uprażoną kaszę na ręcznik papierowy.
15 minut przed podaniem, wyciągnąć lody z zamrażarki, nałożyć porcje do miseczek i posypać poppingiem z kaszy gryczanej.