Znani kucharze dzieciom: Monika Walecka (@thereshecooks) i jej mięciutkie bułeczki z owsianką

Monika Walecka to niepodważalny autorytet w kwestii wypieków, gdzie króluje w składzie mąka. Sama o sobie mówi: "Gotuję, bo lubię, a potem jestem cała w mące". Autorka profilu na instagramie @ThereSheCooks.

Właścicielka mikro-piekarni “Cała w mące”, stylistka jedzenia, fotografka, autorka bloga gotujebolubi.pl oraz książki “Opowiadania drewnianego stołu”. Dziś dla najmłodszych przygotowała bułeczki z owsianką. Są wyśmienite, pachną w całym domu.

Przepis od Moniki Waleckiej (@thereshecooks) na mięciutkie bułeczki z owsianką:

Składniki:

  • 1 łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu
  • 150 g mąki
  • 150 g wody

Składniki na zaczyn zmieszaj w misce na gładką pastę. Naczynie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie odlej szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylej.

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka zaczynu
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 szklanki mąki
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować mięciutkie bułeczki z owsianką wg Moniki Waleckiej:

Płatki owsiane zalej szklanką mleka. Gotuj do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej mleko, dodaj zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, przemieszaj delikatnie. Dodaj mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, dosyp mąki. Jeżeli zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie odgazuj i podziel na 9 lub więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformuj z nich kulki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź. Smacznego!

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.