Znani kucharze dzieciom: Sebastian Olma i jego krem z cukinii, szpinaku i pietruszki

Znam się na dietach, ale w gotowaniu są lepsi ode mnie. Dlatego gościnnie na stronie będą pojawiali się znani kucharze ze swoimi przepisami dla dzieci. W pierwszej części cyklu "Znani kucharze dzieciom" niezmiernie miło mi gościć Sebastiana Olmę, zwycięzcę II edycji programu Top Chef.

Szef kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Zwycięzca II edycji programu Top Chef. Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. u tak znanych szefów kuchni jak Gordon Ramsay i Tom Aikens – w którego słynnej londyńskiej restauracji miał okazję pracować. Prywatnie, przede wszystkim, tata dwuletniej Anastazji.

Przepis od Sebastiana Olmy: krem z cukinii, szpinaku i pietruszki z białą kaszą gryczaną dla najmłodszych

Składniki:

  • cukinia 50 g
  • szpinak 50 g
  • pietruszka nać 50 g
  • biała kasza gryczana 30 g

Jak przygotować zupę krem z cukinii, szpinaku i pietruszki wg Sebastiana Olmy

Białą kaszę ugotuj w wodzie. Cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w garnku, smaż około 5 minut. Gdy będzie złocista podlej wywarem warzywnym i gotuj do miękkości. 

Cukinię razem ze szpinakiem zmiksuj na gładkiej konsystencji krem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy krem przelej do miski i dodaj kaszę.

Komentarz dietetyczny Anny Radowickiej

Osobiście uwielbiam zupy krem. Propozycja Sebastiana wg mnie jest nie tylko dla najmłodszych, ale dla całej rodziny. Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. To bezcenny zastrzyk witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim jest lekkostrawna, więc spokojnie maluszki po 6 miesiącu życia mogą taka zupę zjeść. Kasza gryczana jako źródło węglowodanów da energię Twojemu dziecku na conajmniej 2 godziny. Wspomoże układ trawienny i dostarczy m.in  witaminy z grupy B, witaminę C, oraz krzem.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.