Szef kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Zwycięzca II edycji programu Top Chef. Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. u tak znanych szefów kuchni jak Gordon Ramsay i Tom Aikens – w którego słynnej londyńskiej restauracji miał okazję pracować. Prywatnie, przede wszystkim, tata dwuletniej Anastazji.
Przepis od Sebastiana Olmy: krem z cukinii, szpinaku i pietruszki z białą kaszą gryczaną dla najmłodszych
Składniki:
- cukinia 50 g
- szpinak 50 g
- pietruszka nać 50 g
- biała kasza gryczana 30 g
Jak przygotować zupę krem z cukinii, szpinaku i pietruszki wg Sebastiana Olmy
Białą kaszę ugotuj w wodzie. Cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w garnku, smaż około 5 minut. Gdy będzie złocista podlej wywarem warzywnym i gotuj do miękkości.
Cukinię razem ze szpinakiem zmiksuj na gładkiej konsystencji krem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy krem przelej do miski i dodaj kaszę.
Komentarz dietetyczny Anny Radowickiej
Osobiście uwielbiam zupy krem. Propozycja Sebastiana wg mnie jest nie tylko dla najmłodszych, ale dla całej rodziny. Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. To bezcenny zastrzyk witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim jest lekkostrawna, więc spokojnie maluszki po 6 miesiącu życia mogą taka zupę zjeść. Kasza gryczana jako źródło węglowodanów da energię Twojemu dziecku na conajmniej 2 godziny. Wspomoże układ trawienny i dostarczy m.in witaminy z grupy B, witaminę C, oraz krzem.