Związany ze światem gastronomii od ponad 20 lat, pełen pozytywnej energii i chęci do działania. Lubi dzielić się swoją wiedzą prowadząc warsztaty i eventy kulinarne dla dzieci i młodzieży od 8. roku życia. Chętnie dopasowuje się do indywidualnego stylu życia gotując z uwzględnieniem kaloryczności, alergii i różnego rodzaju ograniczeń – przede wszystkim smacznie, szybko, zdrowo i ze smakiem oraz oczywiście bez resztek. Zdobywał swoje doświadczenie na wyspach brytyjskich, gdzie pracował m.in. w Londyńskim City oraz w West End – Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz dla British Library – pełniąc funkcję szefa kuchni.

Przepis od Tomka Królikowskiego: polska pieczona jagnięcina, puree z dyni i mango
Składniki na polską pieczoną jagnięcinę:
marynata do jagnięciny
- 150 g udźca jagnięcego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- Szczypta zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki oregano
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
dodatki
- 1/2 szt. dojrzałego mango
- 75 g dyni muskat – może być piżmowa
- Odrobina oliwy z oliwek
- Sok z 1/2 szt. cytryny
- Miód do smaku
Jak przygotować polską pieczoną jagnięcinę z puree z dyni i mango według Tomka Królikowskiego:
Jagnięcinę oczyścić z błon i drobno pokroić w cząstki ok. 3 cm. Zamarynować w przyprawach z dodatkiem oleju rzepakowego. Ułożyć jedną warstwę na papierze do pieczenia i piec w piekarniku do miękkości w 150 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Dynię obrać i pokroić w cząstki ok. 3 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia i upiec w piekarniku – najlepiej podczas pieczenia jagnięciny. Ok 30 minut, temperatura 150 stopni Celsjusza.
Mango obrać i pokroić w cząstki. Upieczoną dynię przełożyć do rondla, dodać rozdrobnione mango, oliwę. Całość podgrzać, zmiksować na gładko, doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny.
Serwować w towarzystwie pieczonej jagnięciny.