Znani kucharze dzieciom: Tomek Królikowski i jego pieczona, polska jagnięcina oraz puree z dyni i mango

Tomek Królikowski
Tomek Królikowski, kucharz, doradca kulinarny. Poznaliśmy się podczas warsztatów w Akademii Cook Up Studio. Tomek wtedy czarował przepyszne i zdrowe dania z kasz, a ja opowiadałam o ich wartościach odżywczych. Na swoim koncie ma wiele sukcesów, ale się nimi nigdy nie chwali. Przeczytajcie o nim więcej, a przede wszystkim wypróbujcie zdrowy przepis na obiad dla Waszych dzieci.

Związany ze światem gastronomii od ponad 20 lat, pełen pozytywnej energii i chęci do działania. Lubi dzielić się swoją wiedzą prowadząc warsztaty i eventy kulinarne dla dzieci i młodzieży od 8. roku życia. Chętnie dopasowuje się do indywidualnego stylu życia gotując z uwzględnieniem kaloryczności, alergii i różnego rodzaju ograniczeń – przede wszystkim smacznie, szybko, zdrowo i ze smakiem oraz oczywiście bez resztek. Zdobywał swoje doświadczenie  na wyspach brytyjskich, gdzie pracował m.in. w Londyńskim City oraz w West End – Royal  Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz dla British Library – pełniąc funkcję szefa kuchni.

Przepis od Tomka Królikowskiego: polska pieczona jagnięcina, puree z dyni i mango

Składniki na polską pieczoną jagnięcinę:

marynata do jagnięciny

  • 150 g udźca jagnięcego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • Szczypta zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

dodatki

  • 1/2 szt. dojrzałego mango
  • 75 g dyni muskat – może być piżmowa
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 szt. cytryny
  • Miód do smaku

Jak przygotować polską pieczoną jagnięcinę z puree z dyni i mango według Tomka Królikowskiego:

Jagnięcinę oczyścić z błon i  drobno pokroić w cząstki ok. 3 cm. Zamarynować w przyprawach z dodatkiem oleju rzepakowego. Ułożyć jedną warstwę na papierze do pieczenia i piec w piekarniku do miękkości w 150 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. 

Dynię obrać i pokroić w cząstki ok. 3 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia i upiec w piekarniku – najlepiej podczas pieczenia jagnięciny. Ok 30 minut, temperatura 150 stopni Celsjusza.

Mango obrać i pokroić w cząstki. Upieczoną dynię przełożyć do rondla, dodać rozdrobnione mango, oliwę. Całość podgrzać, zmiksować na gładko, doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny. 

Serwować w towarzystwie pieczonej jagnięciny.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.