Kuba to kolejny bardzo zdolny kucharz na moim blogu z cyklu znani kucharze dzieciom. Pierwsze jego poczynania z kuchnią i doświadczenie zdobywał u swojej babci. Rzucił karierę w reklamie, aby rozpocząć przygodę z gastronomią – od tego czasu był m.in. właścicielem baru na Florydzie, szefem kuchni w prestiżowych restauracjach w Anglii i Hiszpanii oraz współtworzył Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera. W Anglii także zdobył oficjalne kucharskie wykształcenie. Od 2013 roku mieszka znów na stałe w Polsce i realizuje rozliczne kulinarne działania: rozwija autorski projekt Masło i Szałwia, prowadzi warsztaty kulinarne. Od ponad roku jest gospodarzem kuchni w porannym programie na TVP2 – Pytaniu na Śniadanie, gdzie gotuje zgodnie ze sobą i ideą comfort food.
Przepis od Jakuba Steuermark: komosowe kulki mocy dla dzieci
składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka płatków z komosy ryżowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki nasion chia
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki miodu akacjowego lub lipowego
Jak przygotować komosowe kulki mocy według Jakuba Steuermarka:
W ciepłym mleku rozpuść miód i dodaj suche komponenty. Wymieszaj wszystko, formuj kulki i wstaw na kilka godzin do lodówki. Gotowe.
Zdjęcie: Waldemar Kompała / TVP