Kiedy jest zimno, aż chce się jeść ciepłe posiłki. Zupy to idealne rozwiązanie dla dziecka. Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia rekomendowaną przez Instytut Żywności i Żywienia. Dlatego warto w każdym możliwym daniu (m.in zupy, naleśniki, kotlety) przemycić je do diety dziecka. To źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Warzywa w diecie dziecka pozwalają na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. W tej wersji możecie dodać każde inne warzywo i inny rodzaj mięsa. Pamiętajcie, że to co nie smakuje Wam, nie oznacza że dziecku również.
Składniki na zupę ogórkową z brązowym ryżem:
- marchewka 30 g (1/2 szt.)
- pietruszka 40 g (1/2 szt.)
- kawałek selera 30 g (1/2 plastra)
- ryż brązowy 20 g (2 płaskie łyżki)
- ugotowana wcześniej cielęcina 30 g ugotowanej
- ogórek kiszony domowy 30 g (1/2 szt.)
Jak przygotować zupę ogórkową:
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce i gotujemy wywar warzywny. Dodajemy ryż oraz pokrojone w kawałki mięso. Gotujemy razem składniki. Pod koniec gotowania dodajemy ogórka, chwilę gotujemy.