Zupa ogórkowa-smak dzieciństwa

Kto nie lubił zupy ogórkowej w przedszkolu?

 Kiedy jest zimno, aż chce się jeść ciepłe posiłki. Zupy to idealne rozwiązanie dla dziecka. Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia rekomendowaną przez Instytut Żywności i Żywienia. Dlatego warto w każdym możliwym daniu (m.in zupy, naleśniki, kotlety) przemycić je do diety dziecka. To źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Warzywa w diecie dziecka pozwalają na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.  W tej wersji możecie dodać każde inne warzywo i inny rodzaj mięsa. Pamiętajcie, że to co nie smakuje Wam, nie oznacza że dziecku również.

 Składniki na zupę ogórkową z brązowym ryżem:

  • marchewka 30 g (1/2 szt.)
  • pietruszka 40 g (1/2 szt.)
  • kawałek selera 30 g (1/2 plastra)
  • ryż brązowy 20 g (2 płaskie łyżki)
  • ugotowana wcześniej cielęcina 30  g ugotowanej
  •  ogórek kiszony domowy 30 g (1/2 szt.)

Jak przygotować zupę ogórkową:

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce i gotujemy wywar warzywny. Dodajemy ryż oraz pokrojone w kawałki  mięso. Gotujemy razem składniki.  Pod koniec gotowania dodajemy ogórka, chwilę gotujemy.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Zobacz również:

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.