Zupa ogórkowa-smak dzieciństwa

Kto nie lubił zupy ogórkowej w przedszkolu?

 Kiedy jest zimno, aż chce się jeść ciepłe posiłki. Zupy to idealne rozwiązanie dla dziecka. Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia rekomendowaną przez Instytut Żywności i Żywienia. Dlatego warto w każdym możliwym daniu (m.in zupy, naleśniki, kotlety) przemycić je do diety dziecka. To źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Warzywa w diecie dziecka pozwalają na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.  W tej wersji możecie dodać każde inne warzywo i inny rodzaj mięsa. Pamiętajcie, że to co nie smakuje Wam, nie oznacza że dziecku również.

 Składniki na zupę ogórkową z brązowym ryżem:

  • marchewka 30 g (1/2 szt.)
  • pietruszka 40 g (1/2 szt.)
  • kawałek selera 30 g (1/2 plastra)
  • ryż brązowy 20 g (2 płaskie łyżki)
  • ugotowana wcześniej cielęcina 30  g ugotowanej
  •  ogórek kiszony domowy 30 g (1/2 szt.)

Jak przygotować zupę ogórkową:

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce i gotujemy wywar warzywny. Dodajemy ryż oraz pokrojone w kawałki  mięso. Gotujemy razem składniki.  Pod koniec gotowania dodajemy ogórka, chwilę gotujemy.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij na Twitterze

Spodobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na newsletter i otrzymuj powiadomienia o nowych tekstach na blogu.

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych w celach marketingowych przez firmę Anna Radowicka zgodnie z Polityką Prywatności.